Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ocas ještěrky

24. 3. 2009

Ocas ještěrky

 

Režie: Ivo Trajkov

Hrají: David Švehlík (Josef), Karel Zima (Gabriel), Marie Durnová (Josefova matka), Verica Nedeska (Oliva), Magdaléna Sidonová (Jindra), Kristýna Liška Boková (Lenka) a další

 

Zase jsem po nějaké době navštívil domažlické kino. Sešlo se nás asi 15 -20 návštěvníků. Ale k filmu. Je zajímavý a každý ho asi nezkousne, mě osobně to taky chvilku trvalo, ale dnes vím, že bych šel zas.

Je to příběh chlapa, kterému zdrhla manželka i s dcerou do Španělska. Vše začíná Josefovým příletem ze Španělska do Prahy. Jeho mise na záchranu a obnovení vztahu s manželkou Martinou skončila neúspěšně a on díky párdennímu zpoždění přichází i o svoji jedinou jistotu – práci seřizovače jemných vah. V bytě mu vše připomíná jeho 2 princezny a tak se uchýlí do své sklepní dílny a tam přežívá. Díky tomu, že shání CD, o které při rozchodu přišel, se seznámí s tajemným Gabrielem. Ten mu sice cedko sežene, ale jako bonus přidá i sebe. Tím dostává Josefův život zcela jiný směr, neboť Gabriel ho přivádí do situací, kdy se musí rozhodnout. Většinou jsou to ale zásadní morální rozhodnutí. To je pro Josefa krajně obtížné, protože se projeví jako zásadový člověk. A tak zdrhá k matce na venkov, ale i tam si ho Gabriel najde. Jeho matka žije v neustálém strachu o Josefův život, díky dávnému snu, ve kterém bylo jejímu synovi stanoveno pouhých 29 let života. To je právě období, ve kterém Josefa poznáváme. U matky potká svoji dávnou spolužačku Lenku. Je to jen krátká a zdánlivě nevýznamná epizodka. Poté, co zjistí, že matka tajně píše dopis jeho manželce, odchází. V jedné hospodě, kam s Gabrielem dorazí stopem, pozná ve výčepní kamarádku z dětství Olivu. Jenže teď je z ní krásná ženská a tak to začne mezi nimi jiskřit. Po epizodě s vymahači dluhů odjíždí s Olivou do Prahy. Ona s vidinou nového života, on stále zamyšlený. Na náměstí má dojem, že vidí svoji ženu s dcerou a přítelem a tak Olivě prozradí, že je ženatý. Ta, naštvaná, odjíždí sama a Josef dospívá k rozhodnutí, které vídal ve svých snech, kdy stojí na zábradlí mostu a rozhoduje se, zda skočí nebo ne. Jenže tentokrát je v tom snu i Gabriel, který až doposud byl celý v bílém, teď v černém strká do Josefa a ten padá do vody. Střih a Josef sedí v polích na zastávce autobusu. Když nastoupí uvidí svoji spolužačku Lenku, sedá si k ní a odjíždí společně.

Celým filmem nás provází Josefovy sny, který se prolínají se skutečností natolik, že někdy poznáme jedno od druhého až zpětně. Ve filmu se střídají pomalé a ospalé sekvence s rychlými. Občas probleskne i humor (např. Gabriel jako prodejce Josefova bytu nebo scéna s autem na kolejích). Jinak film působí dost ponuře. A proč ten zvláštní název? Snad proto, že ještěrka v ohrožení života odhazuje součást sebe. Podobně i Josef se musí odpoutat od toho, co ztratil, neutápět se ve smutku a depresích, ale začít nový život.

 

Podrobnější info, včetně fotek a komentářů se Ti zobrazí po kliknutí na název filmu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:-)

(Věvrovanka, 20. 9. 2010 10:26)

Zdá se, že film nabízí malé pozastavení v trysku života a možnost podloubání se ve svém nitru. Zajímavé.... pokud na něj někde narazím, určitě se na něj podívám. Zdraví Věvrovanka