Jdi na obsah Jdi na menu
 


Město Ember

14. 4. 2009

Město Ember

 

Režie: Gil Kenan

Hrají: Harry Treadaway (Doon), Saoirce Ronan (Lina), Bill Murray (starosta), Tim Robins (Doonův otec), a další.

 

Dobrodružný sci-fi film o podzemním městě Ember, které bylo vybudováno pro záchranu lidstva. Stavitelé města našli řešení, jak zachránit lidstvo před hrozící katastrofou. Vytvořili gigantické město s obrovským generátorem a obojí umístili na 600 let pod zem. Vypracovali samozřejmě i plán návratu na povrch zemský. Ten umístili do schránky, kterou si předávali starostové města po celé generace. Jednou však byl řetěz přerušen náhlou smrtí sedmého starosty a skříňka se ztratila. Uběhlo 600 let, ale lidi v Emberu netuší nic o možnosti návratu na povrch. Generátor obstarávající elektřinu dosluhuje, jako ostatně všechno, dochází zásoby jídla i vody, ale lidi pořád věří, že je někdo zvenčí zachrání. Za této situace se seznamujeme s hlavními hrdiny filmu – Linou a Doonem. Oba byly právě přiděleni na svá budoucí pracoviště jako pomocné síly. Lina je poslíčkem a Doon potrubářem. Lina objeví ztracenou skříňku a Doon prázdné sklady potravin, ale i tajnou místnost starosty města narvanou jídlem. Oběma začíná docházet, že cestu ven musí najít sami, jinak všichni zemřou. Za pomoci plánu ze skříňky se dostávají podzemní řekou ven z podzemí a zjišťují, že kolem není temnota, jak jim valili do hlavy, ale země ozářená sluncem plná čerstvého vzduchu.

Další americká variace na stále vděčné téma zkázy lidstva a jeho záchrany. Není to žádná zběsilá akce, plná efektů, ale taky ne žádná nuda. Snad je to částečně díky neokoukaným tvářím protagonistů, ale i díky perfektnímu zpracování podzemního města, plnému žárovek, visících kabelů a hadic, temných zákoutí a divných špinavých lidí. A dost možná i tím tajemnem, kterým je celý film prodchnut.

Ztotožňuji se s názorem jednoho komentátora ze servru www.cfsd.cz: Celkově film pobavil, zaujal (prostředím a svižností příběhu) a ani náhodou nezklamal. Město Ember asi nejvíce trpí faktem, že se autoři chtěli trefit do zvláštní skupinu diváků. Malé děti na podobný film těžko půjdou a starší se budou posmívat, že to je dětinské a výsledkem je prázdné kino, kde sedím jen já s doprovodem. To mohu potvrdit, neb v kině nás bylo 5 platících diváků.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář