Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co znamená pozdrav AHOJ

14. 5. 2007

Běžně používaný pozdrav Ahoj je zdánlivě bez významu, ale není tomu tak. Je to zkratka latinského spojení Ad Honorum Jezus, což přeloženo do češtiny znamená Ke cti Ježíše. Dříve byl používán námořníky jako pozdrav před vyplutím na nebezpečné moře. (až zjistím víc, doplním; pokud máte někdo přesnější informace, napište mi :-) )

Nedávno jsem na netu (www.katolik.cz) našel tento výklad pozdravu ahoj:

Výklad pozdravu ahoj s křesťanskou motivací je sice docela populární, ale podle všeho mylný. Tento výklad předpokládá, že pozdrav ahoj vznikl ze zkratky latinského ad honorem Iesu, tedy „ke cti Ježíšově“.
Ve skutečnosti tomu tak ovšem není.
Tento pozdrav pochází z anglicky mluvícího prostředí, tedy z Britských ostrovů, kde je doložen k roku 1751. Vznik pozdravu jako zkratkového slova v té době je absurdní představa. K nám se dostal nejspíše přes Německo. Skutečně se tak zdravili (a dost možná ještě zdraví) námořníci, v našich zemích to převzali a rozšířili zvláště vodáci a trampové. Anglický původ vysvětluje i nezvyklý přízvuk na druhé, resp. poslední slabice.
Dotyčný pozdrav bývá v angličtině zapisován pouze ahoy; ypsilonem nikdy Ježíšovo jméno v transkripci nezačínalo. Možnosti výkladu jsou dvojí:
Základem je pravděpodobně anglické slovo hoy, tedy „loď“ nebo „člun“, zvl. „menší nákladní loď“. Počáteční a- pak může být neurčitý člen a nebo prostě jen zvolací citoslovce. Druhá možnost je, že hoy je v angličtině pouze zvolací citoslovce, něco jako naše hej, hola apod., které bylo rozšířeno na dvojslabičné a-hoy.

 

Takže si vyberte. :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ahoj v usa

(gad, 9. 11. 2009 15:02)

Zkus mrknout sem:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ahoj_%28pozdrav%29
Snad Ti to pomůže. :)

Re: ahoj

(gad, 9. 11. 2009 14:58)

Nevím Maruško. V Americe jsem nebyl. Snad se zkusit zeptat někoho, kdo byl za Velkou louží. Pokud něco dalšího zjistím, pověsím to sem.

ahoj

(Maruška, 9. 11. 2009 14:46)

Používá se vodácký pozdrav AHOJ např i v Americe?