Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domažlický Kulturovar 2011

20. 9. 2011

Domažlický Kulturovar 2011

Tahle jedinečná akce se konala v Domažlicích už podruhé. Loni jsem byl mimo Domažlice, ale letos jsem si ji nenechal ujít. A mohu říct, že nelituji. Šel jsem na mně známé kapely, jako např. Už jsme doma nebo Please the Trees, ale těšil jsem se, že uslyším i něco nového. A byl jsem mile překvapen kapelami Model Bazaar, Zrní a Majerovky brzdové tabulky. Zajímavé bylo taky vystoupení skupiny Fru Fru. Celá akce probíhala během dvou dnů v areálu bývalého domažlického pivovaru. Prostory jsou zde úžasné. Navíc si pořadatelé mohli dovolit takový přepych jako jsou dvě scény - velká a malá. Dalo se tedy mezi koncerty přecházet bez zbytečného čekání, až další kapela naladí. Navíc hudba byla celkem slušně slyšet po celém areálu, snad díky jakýmsi průduchům v jednotlivých podlažích (neznám jejich prapůvodní účel), takže i když jsem se pohyboval v patře, kde byla umístěna kavárna, slyšel jsem, co se dole děje.
Ale zpět k jednotlivým interpretům. Zmiňovaný Model Bazaar hraje v netradičním obsazení - dvě kytary a violoncello. Jejich hudba se mi hodně líbila a občas jsem díky oběma mužským hlasům slyšel jakoby Simona a Gurfunkela. Kladenské Zrní se může pyšnit českými texty, což není dnes zcela běžné a to texty opravdu dobrými. Moc se mi chlapci líbili, zvlášť houslista pro svoje nasazení při hře. Majerovky jsem trochu znal, ale naživo jsem je ještě neslyšel. A byli opravdu skvělí. Je znát jejich dlouhé působení na české hudební scéně, 3.11.2011 oslaví 25 let (gratuluji). Nejvíce se mi líbily skladby, ve kterých Petr Linhart hraje na svoje mandocello a zpívá Vít Kahle, který hraje také na saxofon. Pro zajímavost snad ještě, že zpěvačka Alice Holubová působí také v Pavlicově Hradišťanu.
Mezi dalšími, které jsem ještě nezmínil byli Zdeněk Bína s Janem Urbancem, kteří samozřejmě nezklamali a Zdeňkovi i tentokrát praskla struna. :-) Další známý interpret byl Pepa Nos, kterého jsem nestihl a už jsme ho jen zahlédl mezi diváky. Dále vystoupily dvě místní party a to Dideua, hrající rytmické africké tance za doprovodu 4 tanečnic. Zajímavá podívaná, leč nezaujali mě. Další byli horšovskotýnští Profesor Ykebara, které jsem slyšel naposledy, když začínali. Byl jsem tedy mile překvapen a už se těším na jejich vystoupení U Roda.
Jak bylo zmíněno, byla celá akce multižánrová, takže nejen hudbou a zpěvem živ je člověk, ale také tancem, sochami, divadlem, obrazy, etc. To vše bylo v prostorech pivovaru k vidění a slyšení.
Na závěr několik postřehů a otázek, které mi utkvěly v mysli. Překvapil mě malý počet návštěvníků. V našem městě se toho moc neděje a když konečně dobrá akce, nikdo na ni nepřijde. Zřejmě chyběl (naštěstí) nějaký "revival", který by přitáhl širší publikum. :-( Snad to bylo dáno dvoudenním trváním, kdo ví? Nepochopitelná a trestuhodná mi přijde skutečnost, že takový unikát, jakým domažlický pivovar je, resp. byl, mohl někdo dovést do současného bědného stavu. Věřím, že jiná města by přítomnosti objektu, jehož založení v r. 1341 ho řadí mezi nejstarší minimálně v Evropě, ne-li ve světě, využila jako turistickou atrakci, třeba jako muzeum. Věřím, že návštěvnost by byla veliká, i když asi ne taková jako ta v nově zde stojícím "svatostánku" Kaufland. Jediné mínus celé akce bylo umístění WC. Věřte, že není příjemné vykonávat svoji potřebu, byť v Toi-Toi budce, přesto uprostřed davu kouřících a debatujících návštěvníků. Jinak jsem byl z celé akce nadšen a smekám před pořadateli. Byl bych velice rád, kdyby se příští rok znovu opakovala. No, uvidíme... :-)