Jdi na obsah Jdi na menu
 


České nebe - Divadlo Járy Cimrmana

9. 4. 2009

České nebe

 

Režie: Ladislav Smoljak

Hráli: Zdeněk Svěrák (J. A. Komenský), Jaroslav Weigel (Jan Hus), Petr Reidinger (Svatý Václav), Jan Hraběta (Praotec Čech), Robert Bárta (K. H. Borovský), Miloň Čepelka (Babička B. Němcové), Václav Kotek (Přespolní maršálek J. V. Radecký), Michal Weigel (Miroslav Tyrš) a tým v pozadí.

 

8. dubna 2009 se do Domažlic po nějakém čase vydalo Divadlo Járy Cimrmana se svou novou hrou České nebe. Představení začalo klasickou úvodní přednáškou, kde mě mimochodem nejvíc pobavila hláška z úst Zdeňka Svěráka, když hodnotil překladatelské umění profesora Fiedlera z Vídně, velkého Cimrmanova protivníka. Název anglické encyklopedie Who is who údajně přeložil jako Vlak je vlak. :-D

Hra samotná se odehrává v jakési nebeské kavárně, kde sedí Praotec Čech (podaný jako pohan a prosťáček), J. A. Komenský (zapisovatel a mluvka – „hrdina po bitvě“) a Svatý Václav (spravedlivý, ale lehce unavený). Tihle tři se shodnou na tom, že jejich Nebeská komise má málo členů a je třeba ji posílit. Rozhodují totiž, kdo půjde do nebe a kdo ne. Začíná debata a hlasování o vhodných kandidátech, která je samozřejmě plná nadsázky, ale i narážek na všeobecně známá fakta o posuzovaných osobnostech. A tak je zmíněna např. Smetanova promiskuita, Palackého ukecanost nebo Němcové záliba v mladých milencích. Postupně jsou ale odsouhlaseni tři další členové komise – „zapálený“, ale ješitný Jan Hus, K. H. Borovský, jenž sem přišel, slovy Komenského, ze zájezdu z Alp, který měl zadarmo a s polopenzí a Babička B. Němcové, šťastná to žena, lákající muže ke svazku s ní. Herci rozjíždí na jevišti svoji obvyklou hru se slovy, která je možná snad jen v naší mateřštině. Děsný problém má proto např. mistr Jan Hus, toužící vyjádřit svoje pocity, ale vždycky skončí u ohně.  Osobně se mi nejvíc líbil Borovský v podání R. Bárty. Jakýmsi odlehčením jsou pohybové vložky pod vedením M. Tyrše a věřte, že vidět Husa v sutaně cvičit prostná je fakt docela prča. Taky Babiččin tanec za zpěvu pohanské písně Pohan jsem a pohan budu v podání Praotce Čecha je "hustej". Ale autoři nezůstávají pouze v minulosti, naráží i na současný stav v Evropě nebo na naší politické scéně (krásná hláška na adresu V. Havla). Pro pochopení hry je dobré mít aspoň minimální znalosti české historie, bez nichž by humor nemusel být pochopen.

Chcete-li se dobře pobavit a Cimrmani jsou vaší krevní skupinou, pak doporučuji. Inteligentní humor bez vulgarismů je balzámem na duši diváka. Myslím, že tahle hra se zařadí mezi to nejlepší, co Divadlo Járy Cimrmana vyprodukovalo. Jediným nedostatkem bylo, jak jinak, nekulturní prostředí MKS v Domažlicích.

 

Podrobnější info, včetně fotek a komentářů: http://www.cimrman.at


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář