Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pu-Erh

6. 6. 2007

Pu-Erh Obrazek

 

Tenhle čaj, to je opravdu síla. Můj první dojem? Hnus, jako bych pil bahno. To pro jeho zemitou chuť a vůni. Ovšem to se brzy změnilo a dnes na něj nedám dopustit. Dá se několikrát louhovat. Jeho účinky, které mohu potvrdit a mám je vyzkoušené jsou čistící. Podporuje trávení a desinfikuje žaludek, takže ho používám taky když mám střevní problémy. Uvádí se o něm, že odbourává tuky, snižuje cholesterol, posiluje imunitu, omlazuje, detoxikuje organismus a má protirakovinové účinky. To nemůžu potvrdit, ani se mi nechce shánět nějaké hodnověrné zdroje, ale na netu toho je určitě spoustu. Prostě Pu-Erh piju, protože mi chutná.

Tenhle čínský čaj je pojmenován po jednom okresním městě v oblasti Yunnan v jihozápadní Číně. Jeho výroba není žádná legrace, protože fermentace a následné zrání trvá i několik měsíců. Pokud to chcete vidět v obrázcích tak jukněte na blog jednoho puerhového fandy:

http://jirka.oukej.cz/2007-06/pu-erh_informace/obrazovy-pruvodce-vyrobou-tmaveho-pu-erhu/

Pu-Erh existuje v mnoha podobách a příchutích. Nejzákladnější rozdělení je asi na zelený a černý. Zelená forma je jen málo fermentovaná, na rozdíl od té černé – fermentované a zralé, která je asi taky častější.  Chuť se liší podle stáří čaje, ovšem stále je specifická svým zemitým aroma. Já osobně nejčastěji kupuji Long Leaf  nebo Very Old.

Nedávno jsem ochutnal Pu-Erh Simao a Fitness. Oba mají zajímavou chuť. V prvním jsou plátky pomeranče, bambusové výhonky, kurkuma, schizandra, květ chryzantémy, osmanthu a růže. Ten druhý je dochucen zeleným maté, vousatkou citrónovou, šípkem a jabkem. Zemitá chuť a mírně i vůně Pu-Erhu je přebitá přísadami, ale výsledný dojem mě velmi mile překvapil. :-)

Před nedávnem mi kamarád sdělil, že Pu-Erh má karcinogenní účinky na organizmus, že to dokázali němečtí vědci. Hmm, tak to to mám asi spočtené, protože tenhle lektvar pít nepřestanu. Jen ve skrytu duše doufám, že západoněmečtí soudruzi udělali chybu ve výzkumech...

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář