Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maté

8. 6. 2007

Maté – Cesmína paraguayská Obrazek

 

Je to „čaj“ zvláštní chuti, mírně nahořklý, ale ne trpký. Připravuje se jako nálev z rozdrcených lístků cesmíny paraguayské a má povzbuzující účinky. Cesmína je strom 4 - 15 metrů vysoký, který roste v Brazílii, Argentině a Paraguayi. Sbírají se listy, které se suší, pak se rozdrtí a dosušují. Po usušení zbyde z metráku asi 33 kg drogy. Dostaneme zelené maté. Indiáni říkají yerba maté nebo yerba buena. Obsahuje mnoho podpůrných látek jako je kofein, kyselina fenolová, asi 20 aminokyselin, saponiny, flavonoidy, silice, minerální látky (hořčík, mangan, vápník, železo, fosfor, draslík, křemík, síru), beta-karoten a vitamíny A, B, C, E, chlorofyl, cholin, inositol.

Za povzbuzující účinky vděčí maté nejspíš kofeinu, ale ten by při dlouhodobém užívání mohl vést k závislosti. Z odborného hlediska povzbuzuje intelektuální schopnosti, nervovou soustavu, svalstvo, srdeční a dýchací soustavu. Kofein má však obecně i negativní dopad, a tím je, při nadměrném užívání, riziko vzniku rakoviny. Podle nejnovější studie v Jižní Americe má dokonce maté jistou souvislost se zvyšujícím výskytem rakoviny plic. Jiný zdroj naopak uvádí, že maté obsahuje matein, který je svým složením podobný kofeinu, jen není návykový a má i silnější účinky. Normalizuje denní rytmus, nezatěžuje srdce a podporuje činnost mozku, působí močopudně, odvádí zadržovanou tekutinu z těla a podporuje trávení, ale potlačuje hlad, takže je využívaný i při hubnutí. Navíc slouží k detoxikaci organizmu a regeneruje střevní sliznici, zbavuje zácpy a u diabetiků normalizuje hladinu cukru v krvi. Posiluje funkci srdce a celého krevního oběhu a snižuje krevní tlak. Údajně taky pomáhá při depresích.

Tak si vyberte. Som z toho voľako kofeinově zmateiný. I tady bych doporučil všeho s mírou.Já osobně tyhle věci moc neřeším, neb mi maté chutná a patří mezi favority.

Příprava maté: 

Maté se připravuje v tykvové nádobě zvané kalabassa (Indiáni říkají mati). Ta může být přírodní nebo hliněná či keramická. Popíjí se brčkem zvaným bombila, které může být z bambusu nebo kovu. Je zakončeno sítkem, aby se lísky nedostaly bombilou do úst. Do kalabassy připravíme 1 lžičku maté (možno i víc, podle chuti). Zalijem postupně, nejdřív teplou vodou, pak teplejší a nakonec horkou. Je to kvůli citlivosti některých látek na teplo. Vařící voda zničí chuť a látky v maté, taky by mohla popraskat kalabassa. Z vlastní zkušenosti vím, že v kalabase zůstane nápoj déle teplý.

Nedávno jsem si všiml, že někteří hosté v čajovně popíjejí studené maté. Přesněji maté zalité studenou vodou a oslazené. Vyzkoušel jsem to a přidal ještě citron nebo limetku a dá se to pít. Jen moje verze byla bez cukru, samozřejmě. Osvěžující. 

Nejobvyklejší je maté ve své přírodní podobě, ale vyrábí se i různé míchanice a příchuti, ovšem ne vždy je to pro dobro věci. Jenom pražené maté (pampero) je bomba. Má jemnou kouřovou příchuť i vůni, barva nálevu je tmavě hnědá a myslím, že je i silnější. Doporučuji.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář