Jdi na obsah Jdi na menu
 


Černý čaj chrání před cukrovkou?

5. 3. 2008

Milovníci černého čaje mohou zajásat. Pokud si totiž pravidelně každé ráno dopřejí šálek svého oblíbeného nápoje, chrání se před vznikem diabetu typu 2. Podle britských odborníků je totiž černý čaj skutečně účinnou ochranou před jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob.

3. 3. 2008 09:22 - DUNDEE

Experti z University of Dundee tvrdí, že pravidelná konzumace černého čaje po ránu může pomoci léčit diabetes typu 2 či zamezit jeho vzniku. Horký nápoj z fermentovaných listů čajovníku totiž obsahuje sloučeniny, které jsou schopny suplovat v těle funkci hormonu inzulínu. Další výzkum účinků těchto látek podle Britů pomůže odhalit, zda lze popíjením čaje diabetes léčit a doporučit ho veřejnosti jako vhodnou prevenci onemocnění Podle doktora Grahama Reny z University of Dundee obsahuje černý čaj theaflaviny a thearubiginy, které v těle fungují podobně jako hormon inzulín, jehož mají diabetici nedostatek nebo na něj jejich tělo nereaguje dobře. „Převažuje pohled, že zelený čaj je nápoj, který musíme pro své zdraví pít. Ale my jsme zjistili, že látky napodobující svým účinkem inzulín jsou obsaženy v černém čaji. Bylo by velmi zajímavé, kdybychom zjistili, jaké množství čaje, pokud vůbec nějaké, může vyvolat podobný účinek, který jsme pozorovali v laboratorních podmínkách,“ uvedl doktor Rena, jehož studie byla publikována v odborném časopise Aging Cell.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář